Gräddtårta med bär

En klassisk, god och krämig tårta med vaniljkräm, grädde och färska bär som har en liten twist av hallonmousse i sig!





Tårtbotten:
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen

Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke och sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.

Vaniljkräm:
Jag använde mig av marsán vaniljsås som även kan kokas till kräm. Då blandas marsán pulver med mjölk och socker och kokas i kastrull till önskad tjocklek. Låt svalna i kylskåp.
Hallonmousse: Även här använde jag en mousse från Ekstöms. Jag tog en påse till tårtan för ett lager fyllning. Vispa ner påsens innehåll i kall mjölk. Låt stå 2 minuter vispa sedan med elvisp. Mosa hallon lätt med en gaffel och häll ner i moussen. Låt stå i kylskåp 30 minuter.
Lägg ihop tårtan: Dela bottnarna i tre delar. Lägg den understa botten direkt på serveringsfatet så att du slipper flytta tårtan när den är klar. Bred på vaniljkrämen.
Lägg på mellanbottnen och bred på hallonmoussen över denna. Lägg på den översta botten och bred grädde som är vispad med lite vaniljsocker runtom hela tårtan. Garnera med färska hallon, blåbär, fikon och andra frukter efter tycke.

Kommentarer

Populära inlägg